Nämä kahdeksan hyönteislajia ovat pian tulossa ruokapöytääsi

 

Parhaiksi ruokahyönteisiksi on tarjolla yli 2000 ruoaksi soveltuvaa lajia. Lajit, jotka tulevaisuudessa levittyvät länsimaalaisille markkinoille, määrittyvät muutaman kasvatusteknisen kysymyksen perusteella.

Oli kyseessä sitten hyönteiset tai perinteisemmät ruoat, valintakriteereihin kuuluvat maku, suutuntuma, ulkonäkö ja hinta. Lisäksi huomioidaan mielikuvat ja kulttuurisidonnaiset kysymykset. Esimerkiksi Intiassa lehmää on lautasella harvoin, länsimaissa sama koskee hyönteisiä.

Yksi hinnaltaan halvimpia hyönteisiä kasvattaa ja syödä laajamittaisesti olisi mustasotilaskärpänen. Mutta sen minkä tämä mätänevää biomassaa syövä kärpäsen toukka voittaa hinnassa, häviää se moninkertaisesti muissa kategoriossa.

Ensimmäinen määrittävistä kysymyksistä on hyönteisen ruokavalio. Lajin tulee olla kasvissyöjä. Jos laji syö ruoakseen toisia hyönteisiä, tuotantoprosessi moninmutkaistuu ja kallistuu tarpeettomasti: Kaksi lajia pitää kasvattaa, mutta vain toinen voidaan myydä. Hyönteisruokateollisuutta kehittyneempi hyönteisala on tuholaistorjunta, joka keskittyy erityisesti hyönteisiä syöviin hyönteisiin. Ala on ainakin toistaiseksi yrittänyt turhaan ruokkia näitä lajeja menestyksekkäästi sijaisravinnoilla.

Mitä merkitystä on sitten hyönteisen fyysisillä ominaisuuksilla? Keskeistä on, minkä kokoinen yksilö on ja miten nopeasti se lisääntyy. Ensinnäkin ihmisravinnoksi sopivan hyönteisen tulee olla sen verran kookas, että niiden käsittely ja hallinta on helppoa. Isosta koosta ei ole toki hyötyä, jos lisääntyminen on hidasta. Hyönteistaloudessa, niin kuin kaikessa ruokateollisuudessa, kun on kyse lopputuotekilojen kerryttämisestä.

Kasvatuksen helppous on itsestään selvä vaatimus, mutta mikä tekee kasvattamisestä helppoa? Hyönteislajista tehdyt tieteelliset tutkimukset auttavat vastaamaan tähän kysymykseen. Hyönteisen yleisyys muiden kasvattajien farmeilla on myös tärkeää, sillä munia tulee vaihtaa geenipoolin vahvistamiseksi ja useat yhteistyökumppanit vähentävät myös tuotantoketjun riskejä. Lisäksi monipuolinen ja yksinkertainen ruokavalio helpottavat kustannuksien kanssa.

Laajamittaisesta kasvattamisessa hyönteiset kasvatetaan mahdollisimman suurissa yhteisöissä. Tämä saattaa altistaa hyönteiset stressille, joka voi johtaa altistumiseen taudeille ja kannibalismiin. Vain lajit jotka luontaisesti elävät isoissa yhteisöissä tulevat soveltumaan laajamittaiseen kasvattamiseen.

Toisin kuin voisi kuvitella, hyönteisten kyvyllä muuttaa ruokaa kehon massaksi eli rehun hyötysuhteella ei ole kovin suurta merkitystä. Toki hyönteislajien välillä on eroja asian suhteen, mutta rehun hinnan vaikutus kokonaisuuteen on selvästi pienempi kuin tässä kirjoituksessa esittelyt vaatimukset.

Seuraavat kahdeksan lajia täyttävät listatut vaatimukset, ja joiden teollinen kasvatus on aloitettu:

Published by Ilkka Taponen

Ilkka Taponen: A Finn working in process development in startup companies. Positive and innovative man with a self-development mindset. Lean Six Sigma Green Belt.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: