F.C Honka: Urheilupuoli edellä — kaikki muu miten sattuu.

Seuraan kotimaista jalkapalloa ja suosikkijoukkuettani F.C Honkaa intohimolla. Kolmen Hongan kannattajan hieno podcast Honcast haastatteli Hongan General Manageria Hexi Artevaa toukokuussa. Lähetin Honcastin kautta kysymyksen Hexille jossa kysyin miten Esport Honka Oy saadaan voitolliseksi. Vastaus särähti korvaan jo ensimmäisellä kerralla. Nyt kuuntelin haastattelun uudestaan, ja pitää sanoa, että olen todella huolestunut Hongan tulevaisuudesta.

Ongelma 1: Toimintamalli

Honcastin haastattelussa Hexi sanoo Hongan menneen “urheilupuoli edellä”. Hexi kertoo myös näkevänsä Hongalla olevan viiden vuoden tähtäimellä “mahdollisuudet olla Suomen kärkiseura ja pelata säännöllisesti Euroopassa”. Lisäksi juniorityöhön on panostettu ja tähtäin on pelaajaomavaraisuudessa. Pelaajaomavaraisuus on ehdottomasti kannatettava asia, ja urheilupuoli onkin toiminut Esportin aikakaudella mallikkaasti. Hexin vastaukset antavat ymmärtää, että Esport Honka Oy:n tarkoitus on jatkaa valitsemallaan tiellä. 

Honka on onnistunut urheilupuolella, mutta Esport Honka Oy tekee valtavaa tappiota. Se, että nykyinen toimintamalli johtaa suuriin tappioihin, ei sinänsä minua häiritsisi, jos tilanne olisi kehittymässä oikeaan suuntaan. Minua huolestuttaa asenne, että asiat korjataan joskus myöhemmin ja se, että asiat kentän ulkopuoliset asiat eivät ole parantuneet piiruakaan viiteen vuoteen.

Miksi Esportin strategiaan kuuluu mennä urheilupuoli edellä?

On selvää, että Esport Honka Oy:n pitää päästä vähintään nollatulokseen ennemmin tai myöhemmin. Break evenin on oltava ykköstavoite. Muussa tapauksessa puhutaan puuhastelusta tai vain pikavoittojen hausta. Vastaus otsikon kysymykseen on joko se, että urheilupuoli edellä meno nähdään parhaimpana tienä break evenin saavuttamiseen, tai omistajataho haluaa vain leikkiä Football Manageria.

Urheilupuoli edellä eteneminen voi johtaa kestävään liiketoimintaan seuraavasti: Esport mahdollisesti näkee, että Espoon kaupungille on vaikea perustella isoa tukivaatimusta stadionprojektille ellei joukkue ole vakiinnuttanut paikkaansa Veikkausliigassa. Hexin sanoin Esport näkee stadion projektin olevan tarvittava askel toiminnan nostamiseksi voitolliseksi. 

Nyt vuonna 2020 Honka aloittaa Esportin alaisuudessa kolmatta kauttaa Veikkausliigassa. Voidaan hyvin sanoa, että Honka on vakiinnuttanut paikkansa pääsarjassa kahdella ensimmäisellä kaudellaan nousun jälkeen. Honka pelaa, ja on pelannut Europeleistä ja jopa mestaruudesta putoamiskamppailujen sijaan.  Näin voidaankin jo nyt sanoa, että Esportilla on näyttää Espoolle pääsarjatason joukkue, jolta kunnon stadion puuttuu. Miksi Honka jatkaa valtaviin tappiohin johtavalla tiellä? Rakentaako Honka tarinaa Espoon kaupungille Euroopassa pelaavasta joukkueesta? 

Urheilupuoli edellä, kaikki muu miten sattuu.

Vuosi 2020 on viides Hongalle Hexin ja Esportin johtamana. Näiden viiden vuoden aikana ottelutapahtumat, yrityksen päätuote, eivät ole kehittynyt lainkaan. Tiedotus ja Honka-yhteisön rakentaminen junnaa paikallaan, joka näkyy pieninä yleisömäärinä. Honkayhteisön vahvaa pettymystä kuvaa muun muassa kannattajayhdistys HK-05:n alkuvuodesta julkaisema kannanotto, jossa ilmaistaan huoli vuodesta toiseen jatkuvasta epäonnistumisten kierteestä toimiston puolella. Dataa kausikorttien myynnistä ei ole saatavilla, mutta veikkaukseni on, että näiden viiden vuoden aikana kasvua ei ole tapahtunut. Oheistuotteiden myynti on ollut joko olematonta tai ala-arvoista.

Asiakkaiden sitouttaminen omaan palveluunsa on äärimmäisen tärkeää jatkuvasti kasvavassa kilpailussa ihmisten vapaa-ajasta. Markkinoinnista, omasta tarinastaan kertomisesta ja asiakkaiden sitouttamisesta on kirjoittelu paljon. Tässä kirjoituksessa haluan todeta aiheesta kaksi asiaa: Pitkäaikaisen asiakassuhteen luominen urheilubisneksessä (yleisön houkuttelu katsomoon usein ja vuodesta toiseen) on vaikeaa ja hidasta. Tämä työ olisi pitänyt aloittaa heti Esport Hongan ensimetreillä. Esport Honka Oy on suoraan sanottuna tuhlannut ensimmäiset viisi vuottaan.

Kysyttäessä mitä Esport Honka aikoo tehdä nostaakseen merkitystään ja kiinnostavuuttaan espoolaisten urheilusta kiinnostuneiden ihmisten silmissä, Hexi vastaa: “Lyhyellä aikavälillä on vaikea tehdä mitään isoja asioita niin kauan kun pelataan tässä klassikko putkikatsomossa”. Hexi puhuu myös Esportin tarjoamasta siltarahoituksesta aikajaksolle jolla selvitään uuden stadionin aikakaudelle.  

On täysin epärealistinen ajatus, että uusi stadion nostaisi Hongan yleisökeskiarvoa ja kiinnostavuutta yhteistyökumppanien silmissä huomattavasti pysyvästi yksittäisenä asiana. Toki voidaan ajatella, että sitten kun stadion on rakenteilla, aletaan rakentamaan pohjaa kasvulle. Mielestäni pohjaa pitää rakentaa nyt kun viisi vuotta on jo heitetty hukkaan. 

Ajatusmalliin siitä, että stadion nähdään toimivan pelastava enkelinä, liittyy kaksi erittäin vaarallista asiaa: Ensinnäkin nykyinen toimintakulttuuri rakentuu niin, että toimintaa pyörittävillä tahoilla ei ole vastuuta asioiden parantamisesta nyt ja tässä. Toimintakulttuurin muuttaminen missä tahansa yhteisössä on erittäin vaikeaa. Nykyistä kulttuuria on vaalittu jo vuosia ja vuosia se tulee vielä vahvistumaan ennen kuin uudet puitteet valmistuvat. Mielestäni on syytä pelätä, että uudelle stadionille siirtyy läpimätä toimintakulttuuri. Toinen mätä asia on Esport Honka Oy:n rakenne, jota käsittelen seuraavassa osassa.

Toinen vaaranpaikka Hongan edustusjalkapallolle on tilanne, jossa stadionin rakennus siirtyy jälleen. Stadionprojektiin liittyy paljon epävarmuutta niin kuin Espoossa hyvin tiedetään. Mikäli aloitus siirtyisi useammalla vuodella, kestääkö Esportin kassa pumpata miljoonia vuodesta toiseen? Korona myllertää julkista taloutta erittäin isolla otteella, joten isotkaan muutokset politiikassa eivät olisi yllättäviä. 

Kirjoitukseni oli jo lähes valmis kun Esportin Färid Ainetd vahvisti 16.6 MTV:n haastattelussa, että hänen (ja samalla Esportin) näkemyksen mukaan toimintaa kannattaa rahoittaa ainoastaan niin kauan kun stadion on näköpiirissä. Syitä miksi rahaa laitetaan näin paljon, ja vain urheilupuoleen, ei haastattelussa käsitelty.

Esitän tekstin lopuksi ajatuksiani mitä Honka voisi tehdä nyt ja tänään. 

Ongelma 2: Esport Honka Oy:n rakenne

Esport Honka Oy on poikkeus muista Veikkausliiga- joukkueista siinä, miten sen yritysrakenne on järjestetty. Esimerkiksi, Oy:llä ei ole toimitusjohtajaa. Toimintaa johtaa General Manager Hexi Arteva jolla on ongelmallinen triplarooli. Hexin ensimmäinen rooli on johtaa joukkueen toimintaa, kuten titteli General Manager antaa ymmärtää.

GM- roolin lisäksi Hexi on vahvasti mukana itse jalkapallotoiminnassa. Hexi istuu otteluissa vaihtopenkillä ja elää pelissä vahvasti mm. komentamalla pelaajia ja kommentoimassa pelinkulusta tuomarille. Toinen Hexin rooli näyttääkin olevan joukkueenjohtaja. Oy:n business-puolta ja jalkapallopuolta ei ole eritelty toisistaan. Niin kauan kun sama henkilö johtaa Oy:tä ja on kädet täynnä jalkapallopuolella myös, ei Esport Hongalla olekaan muuta vaihtoehtoa kuin mennä urheilupuoli edellä.

Hexin kolmas, ja samalla ongelmallisin rooli on toimia Esportin edunvalvojana Esport Honka Oy:n sisällä. Hexillä on pitkä historia Esportin palkkalistoilla ja hän on erittäin vahvasti Esportin mies Esport Hongan sisällä. Oli Oy mikä tahansa, Oy:n hallitus nimeää toimitusjohtajan (tai GM:n) ja siinä ei ole mitään normaalista poikkeavaa. Ongelmalliseksi rakenteen tekee Esport Honkaan sisäänrakennettu alisteisuus Esport Oy:n etujen edessä. Kukaan ei pidä Esport Honka Oy:n puolia, kun Esport Oy tekee päätöksiään. Kun Esport pohti säästötoimenpiteistään tänä keväänä, istuiko Hexi kahdella tuolilla, vai taisteliko hän neuvottelupöydässä niin, että F.C Honka saisi keskustelussa parhaan neuvottelutuloksen? Nykyinen rakenne ei kannusta Honkaa itsenäisyyteen, ja Hongan jalkapallotoiminnan kohtalo on sidottu liian vahvasti Esportin muuhun liiketoimintaan. 

Totta kai Hongan jalkapallojoukkue hyötyy paljon läheisistä suhteista Esportin kanssa. Rahoituksen lisäksi Esport tarjoaa F.C Hongalle Suomen kontekstissa ensiluokkaiset fasiliteetit. Ongelmaksi tulee ennemmin tai myöhemmin tilanteet, jolloin näiden kahden Oy:n intressit eroavat toisistaan. Silloin F.C Honka taipuu Esportin edun edessä.

Ehdotukseni muutoksille: Taposen malli.

Listaan alla ajatuksiani miten Esport Honka Oy voisi toimia niin, että break even saavutetaan nopeammin ja pienemmällä riskillä kuin nykyisellä “Urheilupuoli edellä”- strategialla.  Kutsutaan tätä strategiaa vaikka Taposen malliksi. 

Omistuspohjaa laajennetaan mahdollisuuksien mukaan. Laajempi omistuspohja jossa Esport edelleen olisi enemmistöomistajana jakaisi riskejä, lisäisi läpinäkyvyyttä ja poistaisi eturistiriitoja. Esport Hongalle nimetään oma toimitusjohtaja, jolla on vain yksi rooli, ja se on yrityksen business-puolen johtaminen. Toimitusjohtaja saa työtoverikseen urheilutoimenjohtajan, sekä myynti ja markkinointi tiimin.  Toimistopuoleen panostaminen rahoitetaan pelaajapuolelta ja lyhyen aikavälin urheilutavoitteista karsimalla. Kalliit ja parhaat pelivuotensa jo pelanneet pelaajat jätetään pois. Esimerkiksi Hervas, Kandji, Borjas, Murray, ja Savage pois jättämällä Honka tippuisi pois taistelusta europaikoista, mutta joukkue ei pelaisi putoamista vastaan myöskään. Joukkue tarjoaa edelleen laadukasta peliä pääsarjatasolla.

Taposen mallissa toimiston väki lähtee rakentamaan kestävää kasvua talouspuolelle. Tarkoituksena on luoda positiivinen luuppi, jota jonain päivänä stadion valmistuu vahvistamaan. Vaikka nykyiset fasiliteetit ovat puutteelliset, Esport Honka ei niitä hyödynnä lähellekään optimaalia.  

Kalliita pelaajia tulisi siis vaihtaa päteviin ammattilaisiin toimiston puolella. Lyhyen tähtäimen urheilullinen menestys vaihdetaan kestävään kehitykseen, joka johtaa pitkän aikavälin urheilulliseen menestykseen. Taposen mallissa stadionilla on myös iso rooli, mutta stadionia edeltävän ajan urheilullinen menestys vaihdetaan terveen ja kestävän yrityskulttuurin rakentamiseen sekä riskien pienentämiseen. 

Yhteenveto

Esport on ottanut F.C Hongan panttivangikseen, jolla se kiristää kaupungilta stadionia. F.C Honka ja siinä samalla Esport Honka Oy tarvitsevat modernin stadionin, mutta mielestäni valittu tie kohti stadionia ja tervettä taloutta on väärä. Nykyinen malli alistaa F.C Hongan suurille riskeille koska stadionin aikataulu on epävarma. Mikä pahinta, nykyinen malli ruokkii vinoutunutta yrityskulttuuria, jonka Esport Honka välttämättä perii jos se stadionin käyttöönsä joku päivä saa. Jos kulttuuri on vinoutunut, ei Esport Honka Oy:tä pelasta edes modernit fasiliteetit. Tästä voi käydä kysymässä vaikka Tapiolan Urheilupuiston toiselta laidalta.

Published by Ilkka Taponen

Ilkka Taponen: A Finn working in process development in startup companies. Positive and innovative man with a self-development mindset. Lean Six Sigma Green Belt.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: